Çanakkale Kadın Buluşması Etkinlikleri Başladı

10/09/2014

Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Osnabrück Kadınlar Birliği ve kadın sivil toplum kuruluşlarının işbirliğinde 9 – 12 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Uluslararası ‘Kadın Buluşması’ etkinlikleri ‘Kadın ve Sanat’ temasıyla başladı.

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın eşi Hale Gökhan’ın önderliğinde ilk olarak 2010 yılında ‘Kültürlerin Ortak Dili Barış’ temasıyla gerçekleşen, ‘Kadın Buluşması’ etkinliği bu yıl ‘Kadın ve Sanat’ teması ile kentli kadınlar ile buluşuyor. Etkinlikler bu yıl Seramik Müzesi’nde gerçekleşirken, 9 Eylül tarihindeki açılış etkinliğine ise katılım yoğun oldu.

Kadın Buluşmasının açılış programında Hale Gökhan, gerçekleştirdiği açılış konuşmasına konukları selamlayarak başladı. Hale Gökhan, “2’ncisini gerçekleştirdiğimiz Kadın Buluşması’nın bugün kentimizde başlıyor olması, bizlere büyük heyecan ve mutluluk veriyor. Bu heyecan ve mutluluğumuzu paylaşmak üzere Osnabrück ve Greifswald’den misafirlerimiz bizlerle birlikte. Kadın olmanın ortak diliyle, sanata dokunmak için konuğumuz oldular. Onlara da hoş geldiniz diyor, bizlerle oldukları için duyduğumuz mutluluğu belirtmek istiyorum. Bu yıl ki temamız kadın ve sanat. Kadın bir toplumun şekillenmesinde, eğitilmesinde en önemli temel faktördür. Buna yürekten inanıyorum. Dünyada komşularımızda da ülkemizde de kadınların yaşadıkları olaylar, ne yazık ki hak ettikleri şekilde değil. Sanat; özgürlük, duygu ve düşüncelerin dışa vurumu, incelik, sevginin paylaşımı ve bir ulusun benliğini yansıtır. Her ikisi bir araya gelince müthiş bir birikim, birliktelik ve etki yaratır diye düşünüyorum. Kadın eli değen her şeyin farklı, naif, duygulu ve zarif olduğuna inanan biri olarak sanat ve kadın birbirine çok yakışıyor ve birbirini tamamlıyor. Bu çağlar boyunca da böyle süregeldi. Bu duygularımızı paylaşmak, yeni ufuklar açmak, hep birlikte yeni bir şeyler üretmeye kararlıyız. Onun için bugün burada beraberiz. Bugün bu beraberliğimizde son anda çıkan ani toplantısı nedeniyle katılamayan onur konuğumuz, İstanbul Milletvekili Sayın Şafak Pavey 12 Eylül Cuma günü saat 09.30’da Çanakkale Seramik Müzesi’nde bizlerle beraber olacak. Düşüncelerime katılan herkese sonsuz teşekkür ediyor, bu birkaç günün mutlu ve anlamlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Kadın Buluşması, Etkinliklerle Renklendi

Almanya’dan gelen konukların sunumları ile devam eden Kadın Buluşması’nın açılış etkinliği, öğle saatlerinde Tarla Sokak’ta gerçekleşen kadınların el emeği ürünlerinin sergisinin gezilmesi ile devam etti. ‘Kadın ve Sanat’ temasıyla gerçekleşen buluşma kapsamında sergilerin yanı sıra, geleneksel ve kültürel pek çok etkinlik gerçekleşti. Alman konuklarla birlikte gerçekleştirilen tarhana yapımı, renkli görüntüler oluşturdu.

Öte yandan, akşam saatlerinde Tarla Sokak’ta gerçekleştirilen geleneksel kına gecesi canlandırması da davetlilerden büyük beğeni topladı. Yöresel kıyafetlerle gerçekleştirilen canlandırma ve danslara davetliler de eşlik etti.

Kadın buluşması etkinlikleri, 10 Eylül Çarşamba günü 11.00’de Doç. Ayşe Güler’in Çanakkale Yöresi Seramikleri Sunumu, 13.30’da ise Öğr. Gör. Zerrin Güzel’in Kumaş Baskı Performansı, Öğr. Gör. Ergün Arda’nın Seramik Torna Performansı ve Öğr. Gör. İsmail Öztürk’ün Güzel Yazı Performansı ile devam edecek. Etkinlikler Seramik Müzesi’nde gerçekleşecek.