Loading
Savaştan Barışa Geçişin Sergisi: “Kırmızıdan Maviye”

Savaştan Barışa Geçişin Sergisi: “Kırmızıdan Maviye”

18/03/2015 - 28/04/2015 - SERGİ

Çanakkale Zaferinin 100. Yılında Çanakkale Belediyesi ve Seramik Müzesi seçkin bir sergiye ev sahipliği yapacak. T.C. Merkez Bankası’nın özel sanat koleksiyonundan seçilen 28 sanatçının 32 eseri, Çanakkaleliler başta olmak üzere ulusal ve uluslararası çaptaki konukların ziyaretine açılacak.

1931 yılında faaliyete geçen Merkez Bankası’nın sosyal ve kültürel sorumluluk kapsamında kuruluşundan bu yana oluşturduğu sanat koleksiyonunun özel eserleri Çanakkale’ye geliyor. Çanakkale Zaferinin 100. Yılına atfedilen bu önemli sergi, Çanakkale Seramik Müzesi’nin tarihi dokusunda sanatseverlerle bulaşacak. Savaşın; kırmızı, barışın ise mavi renk olarak nitelendirildiği “Kırmızıdan Maviye, Çağdaş Türk Resim Sanatı” sergisi, 18 Mart 2015 Çarşamba günü saat 18.03’te kapılarını sanatseverlere açacak.

Türk resminin klasik, modern ve çağdaş örnekleri, sergide sanatsal bir kronolojik sırada olacak. Öncelikle kırmızı ve tonlarının ardından ise mavi ve tonlarının ağırlıkta olduğu resimler düşünsel kavram eşliğinde sergilenecek. Seramik Müzesi’nin tarihi atmosferinde, sergi mekanının giriş bölümü, yapıtların üzerinde birincil derecede hakim olan kırmızı rengin dışavurumsal ve tinsel yapısıyla mekanı kullanırken; sergi mekanının (hamamın) üst katı ise meditatif, şiirsel ve soyut bir biçimde, eserlerde dominant şekilde var olan mavi pigmentin dolaşımı ile mekânsal algıyı harekete geçirecek. Klasik bir koleksiyon sergisi olma yerine, izleyiciyi düşündürmeye, farklı bir sergi deneyimine davet eden sergi, konsept olarak renk kavramının Türk resmindeki düşünselliğine, problematiğine de işaret ederken aynı zamanda Türk resminin çağdaşlaşma görüntüsünü de özgün bir seçkiyle ortaya koyacak.

100. yılın en anlamlı etkinliklerinden biri olan serginin basın toplantısı ise 14 Mart 2015 Cumartesi günü sergi mekânı olan Seramik Müzesi’nde gerçekleşti. Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Merkez Bankası Kültür, Sanat ve Sosyal Etkinlikler Müdürü Aysun Evrensel ve sergi sanat danışmanı Doç. Ahmet Albayrak, toplantıda sergiye ilişkin bilgiler verdi.

Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Çanakkale Belediyesi olarak, zaferin 100. Yılında böylesi önemli bir sergiye ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını dile getirdi. Ünüvar, 100. Yıl etkinlikleri kapsamında kentin ulusal ve uluslararası düzeyde ziyaretçi ağırlayacağını belirterek, bu anlamda serginin de uluslararası çapta izleyici ile buluşabilme imkânının olacağını kaydetti.

Merkez Bankası Kültür, Sanat ve Sosyal Etkinlikler Müdürü Aysun Evrensel ise “savaştan barışa” algısı yaratmak üzere isimlendirilen “Kırmızıdan Maviye, Çağdaş Türk Resim Sanatı” sergisi ile Çanakkale’de olmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade ederek, tüm kentlileri de açılışa davet etti.

Sergi küratörü Doç. Ahmet Albayrak da, sergiye ilişkin teknik bilgi verirken, kırmızı ve mavi renklerinin insan psikolojisi üzerindeki etkisinin, Seramik Müzesi’nin tarihi dokusuyla birleştirilerek özel bir çalışmayla sanatseverlere sunulacağını kaydetti. Konuşmaların ardından Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Merkez Bankası heyetine Geleneksel Çanakkale Seramiği hediye etti.

Merkez Bankası koleksiyonunun özel parçalarından oluşan sergide, Türk resim sanatının önemli isimlerinden Ömer Uluç, Erol Akyavaş, Burhan Doğançay, Fikret Mualla, Adnan Çoker, Turan Erol, Serdar Arat, Hikmet Onat, Devrim Erbil, Bekir Sami Çimen, Hüseyin Bilgiç, Nejad Melih Devrim, Selim Turan, Halil Paşa, Ayetullah Sümer, İbrahim Safi, Halil Dikmen, Abidin Dino, Mübin Orhon, Süleyman Saim Tekcan, Mithat Şen, Burhan Uygur, Ali Rıza Bayezit, Seyfi Toray, İhsan Cemal Karaburçak, Alaettin Aksoy, Avni Arbaş, Hasan Hulusi Mercan’ın eserleri yer alacak.

18 Mart 2015 Çarşamba günü saat 18.03’te Seramik Müzesi’nde ziyarete açılacak olan sergi, 28 Nisan 2015 tarihine kadar gezilebilecek.

betmatik ligobet nisanbet betebet hiltonbet milosbet